Dedikasi istimewa untuk permata hati kami...

Thursday, September 30, 2010

Kehamilan : Minggu 18

Dah lama tak update blog ni.. Semua ni akibat malas dan tak ada mood ;)
Minggu ni kandunganku dah masuk mingu ke-18 / 4 bulan ++. Perut dah semakin membesar dan dah nampak macam ibu mengandung. Seronok bila tengok perkembangan perut sendiri. Tiap-tiap hari mesti berdiri depan cermin panjang nak tengok saiz perut dan kalau-kalau ada tanda-tanda perut bergoyang ke akibat baby kicking.. hehe...tak seawal tu kot...



Alahan yang aku alami sepanjang 3 bulan pertama dah semakin berkurangan... Sekarang cuma muntah-muntah di waktu pagi je dan dah ada selera makan. Kalau diingat balik 3 bulan sebelum ni, mak aih.... kalau boleh tak mau rasa lagi kesengsaraan muntah-muntah dari pagi sampai ke petang, hilang selera makan. Bayangkan, dalam tempoh 3 bulan tu, aku boleh dapat balik berat badan masa zaman aku study di UPM dulu... Bila balik kampung raya puasa lepas, ramai sedara mara yang kata aku dah kurus! Kesian baby dalam perut ku, ummi tak dapat makan makanan yang sedap-sedap... asyik keluar balik je... Namun aku bersyukur tak ada kejadian yang tak diingini berlaku dan kesihatan aku disahkan baik walaupun berat badan turun mendadak.

Aku baru je try makan produk sebelum bersalin SALINDAH... Dah lebih kurang seminggu makan dan kesannya Alhamdulillah... rasa badan makin cergas especially bila malam. Selalunya pukul 8.30 malam mata aku dah tak boleh bertongkat lagi, lebih-lebih lagi semenjak pregnant... memang zzzzz la jawabnya... tapi lepas consume SALINDAH B1 + Asid folic, mata aku still boleh tahan lagi even dah pukul 10 malam (selalunya aku masuk tidur pukul 10 malam). Muntah dan loya pun dah kurang... Alhamdulillah, berkat kawan2 yang cadangkan ambil Salindah... Harap-harap proses kehamilan dan pertumbuhan baby berjalan lancar...InsyaAllah... tak salah kan kita berusaha.



Oh ya, sekarang ni aku dan suami dah mula mengumpul duit untuk persiapan kelahiran baby sulung kami.. Earning kami setiap bulan sekarang ni dah kena diasingkan sikit untuk baby... aku pun sekarang dah mula 'google' di internet untuk tambah info tentang pregnancy and delivery... haishhh... cuak juga bila baca pengalaman orang lain bersalin... kena induce la...gunting la... jahit la... aduh seremmm. Nak hilangkan perasaan cuak, aku google pulak blogshop yang jual pakaian baby... haih geram pulak tgk baju baby kiut-miut... ikut hati mau aje dibeli. Tapi memikirkan jantina baby pun masih tak tau lagi, kutahankan perasaan ni...hehe...

aku suke sangat ngan rompers... senang nak tukar lampin hehe..

Next checkup with doctor will be on 20/10/2010... Nanti aku update.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...